Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στις 24/3 η εισήγηση Κεραμέως για νέα αύξηση κατώτατου μισθού - Καραγκούνης: Αρκετά πάνω από τα 880 ευρώ

Στις 24/3 η εισήγηση Κεραμέως για νέα αύξηση κατώτατου μισθού - Καραγκούνης: Αρκετά πάνω από τα 880 ευρώ
Κυβερνητικός στόχος είναι ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ έως το 2027, τόνισε ο Κ. Καραγκούνης
Σχετικά Άρθρα
Στις 24 Μαρτίου αναμένεται η τελική εισήγηση της υπουργού Εργασίας, Ν. Κεραμέως, στο Υπουργικό Συμβούλιο για την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από 1η Απριλίου.
Το ποσό θα είναι «αρκετά πάνω από τα 880 ευρώ» γνωστοποίησε ο υφυπουργός Εργασίας, Κ. Καραγκούνης, μιλώντας στο ΕΡΤnews, ενώ επανέλαβε ότι κυβερνητικός στόχος είναι ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ έως το 2027.
Όπως ανέφερε ο κ. Καραγκούνης, «σε λίγες ημέρες θα έχουμε νέα αύξηση κατώτατου μισθού. Προφανώς δεν θα σας το πω τώρα, αλλά θα είναι πολύ πιο πάνω από τα 880 ευρώ. Ο στόχος είναι το 2027 να έχουμε 950 ευρώ».
Σημείωσε δε, πως ο μέσος μισθός στην Ελλάδα έχει ήδη αυξηθεί και κινείται περίπου στα 1.520 ευρώ, ενώ οκτώ στους δέκα εργαζόμενους βρίσκονται πλέον σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

Ανεργία

Ο υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι η αύξηση των μισθών συνδέεται και με τη βελτίωση των δεικτών της αγοράς εργασίας, υπενθυμίζοντας ότι η ανεργία έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Τόνισε ότι η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει την ανεργία από περίπου 18% σε περίπου 7%, γεγονός που επέτρεψε και την επαναφορά των τριετιών που είχαν «παγώσει» τα προηγούμενα χρόνια.
«Η χώρα μας έχει μειώσει την ανεργία από το 18% κάτω από το 10%. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να το πετύχουν εδώ και χρόνια χωρίς αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά.

Μείωση κόστους για τις επιχειρήσεις

Κληθείς να απαντήσει κατά πόσο μπορούν οι επιχειρήσεις να αντέξουν μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών, επεσήμανε πως η κυβέρνηση έχει μειώσει το μη μισθολογικό κόστος για να διευκολύνει τις επιχειρήσεις.
Όπως είπε, οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν μειωθεί κατά 5,9 ποσοστιαίες μονάδες, μέτρο που βοηθά τις επιχειρήσεις να δίνουν υψηλότερους μισθούς.
«Η αύξηση των μισθών δεν παραγγέλνεται. Πρέπει οι επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους και τα έσοδά τους. Γι’ αυτό μειώνουμε το μη μισθολογικό κόστος», πρόσθεσε ο κ .Καραγκούνης.
Εξήγησε ότι κάθε μείωση μισής μονάδας στις ασφαλιστικές εισφορές κοστίζει στον κρατικό προϋπολογισμό περίπου 300 εκατ. ευρώ, υπογραμμίζοντας την οικονομική επιβάρυνση που συνεπάγονται τα μέτρα στήριξης της αγοράς εργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης